Sidevisninger i alt

tirsdag den 31. marts 2015

Digitale medier & børn

 
 
Bupl har skrevet et indlæg som jeg synes er rigtige relevant .. Her linket hvis i er intresseret..:)
 

Sidder her og tænker om hvor meget tid børn egentlig skal bruge med de digitale medier. Jeg tænker ikke kun med "mor brillerne " men også som pædagog, hvor meget skal de have lov til, og skal der være en pædagog til stede? der er mange, ting at forholde sig til, og mange refleksioner. i hvert fald er det meget til eftertanke!!!

-lyd fortælling - Audacity


for et stykke tid siden, skulle vi lave lydfortælling,  vi valgte en sang tekst, hvor vi brugte programmet audacity hvor vi indspillede fortællingen, en kort fortælling. man kan gå ind på Google.dk og dawnlonde Audacity, hvorefter man indspiller sin fortælling. det der er godt pmed audacity er at man kan " lege med indspilningen af lyden"  efterfølgende synes vi der manglede eeffekter, og brugte derfor Freesound.org som er et program på compurten, vi havde i gruppen i forevejen en bruger til programmet for at logge in. vi fandt de relevante effekter (lyd) og gemte dem og satte dem ind i audiacity. hvor vi lagede dem ind over et nyt spor. Man kan helt selv vælge hvor de valgte effekter skal være ind i lyden.

Recho

aPP RECHO-------


Den ene da, fik vi inspiration af Jackob, om Apps Recho.. som er gratis at hente. det går ud på at man optager lyd i appen, og gemmer den,  f.eks. går 10 skridt frem,  og på den måde kan den der også har appen. og optaget sin lyd, finde frem til dig.  og omvendt.  Vi afprøvede det i klassen Jackob vores lære, gik f.eks. ud og optog sin stemme, og på den måde kunne vi automatisk høre hvad han havde optaget.

Hiim og Hippes didaktiske model


Hiim og Hippe’s didaktiske relationsmodel

I forbindelse med vores linjefagsuger, har vi været på besøg i et børnehus hvor vi har været ude og lave en Sweded film. Vi inden besøget planlagt forløbet og har brugt Hiim og Hippes didaktiske model.

læringsforudsætninger:
Vi skal ud i en børnehave hvor alders gruppen er 3-5år. Børnenes aldersforskel kan stille krav til samarbejdet. Vi er opmærksomme på at børnene kan have en lav koncentrationsevne.

 

Rammefaktorer:  vi har fået stillet et rum til rådighed, men har også adgang til fælles arealerne i resten af institutionen. Vi låner en iPad af skolen som vi medbringer de dage vi filmer i institutionen.  Vi har fire dage til rådighed af en times varighed.


Mål:

Vi vil i gruppen gerne øge deres viden indenfor app'en iMovie, hvor vi vil lave en narrativ fortælling, samt at styrke deres samarbejdsevner og fantasi. Vi vil gerne øve dem i at modtage informationer. Det er vigtigt for os, at det bliver et sjovt og uformelt forløb.
Hvordan: vi vil gerne lave en sweded film, der skal omhandle eventyret Rødhætte fra brødrene Grimm. Vi snakker med dem om de kender iPaden, og viser dem iPaden.  Efterfølgende viser vi den sweded film vi selv har produceret, for at give dem en ide om hvad det går ud på.  Vi finder sammen med børnene ud af hvilke rekvisitter, vi har tilgængelige. Dette gør vi for at styrke deres samarbejde og fantasi samt forståelse for hinanden behov.


 

 

 

Indhold:

Dag1: Vi mødes kl: 9:30 hvor der er sat 1 time til forløbet.  Vi vil starte med at præsentere os, iPaden og historien som vi vil lave sweeded filmen over. Rollerne fordeles og vi begynder at finder rekvisitter. Efterfølgende tager vi tilbage på skolen og reflektere over dagen og skriver blog

Dag2: Vi finder rekvisitter og begynder at filme, herefter tager vi tilbage til skolen reflektere, evaluere og skriver blog

Dag 3: Filmer og lægger lyd ind over filmen, herefter tager vi tilbage til skolen reflektere, evaluere og skriver blog.

Dag4: Afslutning af film, evaluere forløb med børnene, giver børnene et eksemplar af filmen, tager tilbage til skolen og reflektere, evaluere og skriver blog.

 

Læreprocesser:

Vi vil iagttage børnenes reaktioner for hvordan de ser og høre sig selv. Vi vil se om børene er i stand til at genskabe det narrative forløb.  Vi vil være opmærksom på vores egne roller igennem forløbet (ved siden af, bagved, foran). Vi vil analysere vores projekt med teorien Zonen for nærmeste udvikling og motivations trekanten.

Den britiske sociolog Basil Bernstein har udviklet teorien om de tre læringsrum. Som pædagog kan man befinde sig foran, ved siden af eller bagved børnene under en aktivitet.
I det første læringsrum går pædagogen foran barnet. Her har pædagogen en viden som han skal formidle videre til barnet, som er nødvendigt for at barnet kan løse den opgave som pædagogen har opstillet.
I det andet læringsrum har pædagogen en mere siddestillet rolle med barnet. Pædagogen og barnet udforsker emnet sammen og har begge indflydelse på form og indhold. Den voksne har en støttende rolle i dette læringsrum.

I det tredje læringsrum er det barnet, der er i fokus. Barnet har nu selv redskaberne til at løse den givne opgave, og den voksne går derfor i baggrunden og bagved barnet. Barnet står for så vidt muligt selv for form og indhold.



 

 

Lev Vygotskys teori om zonen for nærmeste udvikling, handler om hvor barnet er i sin udvikling og hvor barnet kan flyttes hen i sin kommende udvikling. Dette bliver illustreret i ovenstående model. Der skal læses udefra og ind.
I den yderste ring kan barnet ikke udfører opgaven selv, men skal have vist hvordan opgaven løses. Denne hjælp kommer fra en person der har et større viden end barnet.

I næste ring er opgaven blevet vist og forklaret og barnet begynder at vise tegn på forståelse og læring. Barnet kan mere og mere løse opgaven selv, men barnet har stadig brug for støtte og hjælp.

I sidste ring kan barnet selv løse opgaven og udføre den stillede opgave, uden hjælp fra en anden person.

Knud Illeris’ lærings trekant og læringsskema
Knud Illeris har illustreret denne lærings trekant der beskriver tre dimensioner der alle skal være til stede for at opnå læring.

Indhold: færdighed, forståelse og viden


Drivkraft: Følelsesmæssig, motivation og vilje

Samspil: Handling, kommunikation og samarbejde

 

 

Tegn

 

Øget kendskab til brugen af iMovie - vi har overvurderet hvad de kunne i den aldersgruppe, dette mål blev ikke nået. De viste ikke interesse for iPaden, vi skulle opfordre dem til at bruge den. 

Vi ville gerne øve dem i at modtage informationer, det synes vi er gået godt, allerede på dag 2 satte de sig i en rundkreds for at modtage information.

Vi så Samspil og fantasi mellem børnene i arbejdet med produktionen. Da historien påkrævet at der var to personer i en scene arbejde børnene sammen. Samtidig var de gode til at huske hinanden på det rigtige tæppe. Fantasien viste sig ved at de selv opfandt deres karaktertræk i rollen, fx ved at brøle, udvikle sig som monster og forme sin hånd som kniv.

 

 

Vurdering 

 

Da vi planlagde forløbet havde vi de ældste børnehavebørn i tankerne til projektet, men grundet de tilladelser fra forældrene, endte det med 4 børn i alderen 3, 3, 4 og 4år. Det ændrede billedet af vores forløb, da vi først fandt ud af aldersfordelingen, da vi ankom til institutionen. Vi har efterfølgende erfaret vi burde have taget kontakt til institutionen for at have hørt om aldersgruppen og evt. have ændret på vores plan og ikke have brugt iMovie.  

Vi har evalueret undervejs, dette var en nødvendighed, da vi var nødt til at droppe rekvisitterne. Efterfølgende kunne vi have spurgt børnene mere ind til rekvisitterne, i forhold til hvad de har i institutionen. I situationen vurderede vi, at børnene ikke var trygge nok, da både børn og vi skulle se hinanden an.   

 

Det har været en udfordring at arbejde med børnene, da ingen af os kendte hverken børn eller institutionen på forhånd. Dette har stillet større krav til os, for at få børnenes tillid og skabe interesse for projektet.

Det har overrasket os, at deres koncentration var så lav. Vi har følt os hæmmet af ikke at have kendt børnene og vi har ikke følt os rustet til at rette på dem, da vi samtidig ubevist ønskede en god stemning. Derfor har forløbet været for uorganiseret.

Motivation trekant

Da vi kom virkede børnene usikre og utrygge på hvad der skulle ske. Vi havde svært ved at skabe en god stemning. Vi forsøgte at forklare hvad projektet gik ud på og børnene fik opfrisket historien ved højt læsning. Der var meget uro og vi havde svært ved at få forklaret hvad vi ville lave.
Børnene manglede derfor motivation for projektet og vi som kommende pædagoger må kigge indad og se hvad vi kunne have gjort, for at øge deres motivation.  
Kommunikationen og samarbejdet mellem børnene fungerede rigtig godt. Børnene var interesseret i selv at finde rekvisitter.
Vi må erkende at vi ikke har været gode nok til at få forklaret projektet ordentligt og har dermed ikke fået motiveret børnene nok. Da to af de tre dimensioner i lærings trekanten ikke er blevet opfyldt må vi desværre erkende at der ikke har været en læring til stede.

 

De tre læringsrum:

Vi har primært befundet os i det først læringsrum, da det er os der har styret hele processen. Børnene har ikke vist interesse og taget initiativ til selv at komme med input. Vi har vurderet at de med deres alder heller ikke haft forudsætninger til at gøre det. 

 

Zonen for nærmeste udvikling

Vores intension var at give forståelse for iMovie, dette lykkedes ikke, da de ikke var motiveret for at lære iPaden og børnene blev derfor kun i den yderste ring hvor vi måtte guide dem hele vejen igennem.

 

mandag den 30. marts 2015

Jeg er Nørrebro

Den ene dag skulle hele klassen på tur på Nørreport, hvor vi skulle "besøge forkaskellige poster" dvs, man går selvstændigt med høre telefoner med appen - Jeg er Nørrebro- det er en app der gratis at hente.. 
Man kan høre forskellige ting blandt andet,  " at gå tilbage til tiden". 

Mandag D.30.03-15

Idag havde Vi vejledning med Stine.. Vores produktion ( sweeded film) mangler lyd og derfor spurgte  vi Stine ad.. Vi blev enig om at droppe lyden da Stine synes vores fokus skulle være mere på vores reflektionen og vores didaktiske -model. 

I de kommende dage skal jeg have "pusset blogget" og redigere en masse, vedhæfte vores, hiim og hippe. Så den er klar til på tirsdag i næste uge.. Derfor
Bliver vi hjemme imorgen og kigger på blog.. 

Mkd Swedede film projekt

https://www.youtube.com/watch?v=mvWUPQQGi0o&feature=youtu.be


Dette er vores færdige produkt vi kunne ikke ligge hele filmen op, da den var altså for stor.. Derfor oprettet vi en bruger på youtube.com og
Lagede filmen deri. Og efterfølgende har vi linket på bloggen.. Rigtige god fornøjelse 

torsdag den 26. marts 2015

3.dag

3. Dag. Vi stadige igang med at lave hiim og hippes diaktiske model.. Det sjovt og se hvor lange refleksioner og tanker man gøre sig efterfølgende, af projektet.. Man bliver klogere og klogere og tingene går op for en, på en anden måde.. 

onsdag den 25. marts 2015

Knud IIleris Læringstrekent



Knud Illeris’ lærings trekant og læringsskema


Billedresultat for læringstrekanten


Barnets individuelle tilegnelsesproces
Indhold (indholdsmæssige dimension): Færdigheder, viden og forståelse.
Drivkraft er: Følelsesmæssig, motivation og vilje. 
Samspil er: Anerkendelse og deltagelse fra pædagogens side.
De Indholdsmæssige og drivkraftmæssige dimensioner påvirker hinanden og dette betegnes ”tilegnelsesprocessen” (den vandrette dobbeltpil).
Samspilsprocessen (den lodrette dobbeltpil) viser samspillet med pædagog og barn.




   
 

 




Zonen for nærmeste udvikling

ZNU - For nærmeste udvikling er inspireret af Vygotsky..

Under ZNU for nærmeste udvikling, er isbjergsmodellen - denne model hjælper en til, at føre frem til en specifik forståelse, f.eks. hvis et barn skal trænes med, konflikt, samarbejde. osv. - efterfølgende skal der afgøres om hvilken en teori der skal bruges til at bearbejde situationen.
 
 
 

2.dag

Idag var vi igen ude på, institutionen og filme de sidste scener. 
Synes godt vi i gruppen kan mærke, at det tager lidt ekstra tid og filme, hjælpe, støtte, vejlede det enkelte barn. Vi har lidt problemer med lyden, men skal arbejde videre med det imorgen. 

tirsdag den 24. marts 2015

Æstetiske Læringsprocesser:

Æstetiske læreprocesser: Aistheses ( græsk ) betyder sansning, fornemmelse, følelse.

Kommer i udtryk ved  bl.a. brug af æstetisk læring barnet erfarer med omverdenen og bliver præget af denne. Gennem leg, musik, osv.
Det enkelte barn kan hermed udtrykke sine følelser via symbolikken.

-------- æstetiske læreprocesser -----

En æstetisk læringsprocess er en skabende proces - der kommer i utryk ved b.la.  Fantasi: tænke - billededannelse- alle menensker har En fantasi, men den skal trænes. 
Kreativitet: nyskabning - eller hvis man sammensætter noget til byt- det medfødte kan udvikles i gennem livet. 

Medie: en proces det enklelte menneske udtrykker sig på, f.eks. Børn via rolle spil. Eller musik- 

Malcolm Ross - " vi erfare den ydre verden ved, leg, kunst og sanser.
Leg: er en firvillige process, der lysbetoner børn oplever FLOW. man skaber billeder af virkeligheden,  Det er vigtigt  at lege i et frit rum.
Impuls: Igangsætter legen, drivkraften lysten til at skabe. impulsen kommer både inde fra og sanseudtrykkene udefra.

 
 
 



Kirsten Dortner: Opdeler den æstetiske proces i tre dele:
1) Det individuelle niveau jeg - mig
2) Det sociale niveau jeg - dig - jer
3) Det kulturelle niveau jeg- verden
 
kendetegnet for æstetik: Menneskeskabt - kommunikationshensigt - symbolsk form-
"ikke al æstetik er hverdagsæstetik"




Drotner, Kirsten (1995): "At skabe sig - selv: ungdom, æstetik, pædagogik". Gyldendal. 2. udg., 7. oplag.
Duus
, Hanne: side 179 – 186 i: Jørgensen, Hanne hede(2007)(red.): Sprog som værktøj og legetøj. Academica.

Hohr, H. J. og Pedersen K. (1996): Perspektiver på æstetiske læreprocesser. Dansklærerforeningen.



 

 
 

De tre læringsrum : Basil Bernstein

Ifølge Basil Bernstein:

Har børnene 3 læringsrum, hvor i den 1 fase, bliver det styret af den voksne (pædagogen). I dette tilfælde, bliver der forklaret hvordan hvad de specifikt skal lave.
I 2 fase er det pædagogen, som er en stor støtte og barnet prøver, selv. I
den 3 fase styrer barnet det helt selv. Ifølge denne teoretiker er det meget vigtigt, at barnet gøre sig erfaringer med de 3 læringsrum, og at de 3 rum ikke kan erstatte hinanden. Dette er også meget vigtigt hvis et barn skal videreudvikle sine egenskaber for kreativitet, selvtillid, forståelse for hvad de selv gøre og lære af dette. (Bernstein)

Det narative forløb...


 
I en hver narrativ historie er der en start, en midte og en afslutning. slutningen har som regel en logisk afslutning.

Dag 1.

Dag 1 i dag var vi ude og besøge Esse Dallen som er et børnehus.. vi var ude og møde fire børn to drenge og to piger så en god fordeling:) vi begyndte med, at hilse på hinanden og præsentere vores produkt for dem. derefter fik de højt læsning om  Rødhætte. Det var noget af en udfordring for børene, men også for os. de kender os ikke, og det samme med os. Men synes nu hurtigt at de kom over deres "flovhed":).  hele forløbet varet ca. en times tid. det var også rigeligt, da det er den første dag.
vi fik filmede en scene. så nu må vi se hvordan det bliver...

Vi kom tilbage til skolen igen, efterfølgende for at skrive om det narrative forløb og de tre læringsrum..

mandag den 23. marts 2015

Hiim og hippe første dag. Start!

Vi er så småt.,  begyndt at forberede os på vores produktion.. Vi startede på at skrive hiim
Og hippe. Og planlagde næste dages forløb.. Vi starter den første dag imorgen hvor vi mødes kl:9:30. Foran insitutionenen. Vi har lånt en iPad. Så vi kan bruge den igennem hele perioden..